Mokėsi pristatyti krašto kultūros paveldą

 

Ketvirtadienį Renavo dvare vyko Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės paminklotvarkai Rūtos Končiutės-Mačiulienės organizuoti mokymai visuomeninių organizacijų atstovams, muziejininkams, bibliotekininkams, kaip išradingai pristatyti savo krašto kultūros paveldą, vesti ekskursijas.

Pranešimus skaitė Klaipėdos universiteto Architektūros, dizaino ir dailės katedros vedėjas prof. dr. Petras Grecevičius, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto Istorijos ir archeologijos katedros doc. dr. Gintautas Zabiela, lakūno Stasio Girėno gimtinės muziejaus vadovė Lina Gudeliūnienė ir Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas.

Kaip įdomiau, išradingiau bei kūrybingiau pateikti informaciją apie savo krašto kultūros paveldą, kaip sudominti turistus ekskursijų metu, kalbėjo prof. dr. Petras Grecevičius, apžvelgęs Mažeikių miesto erdves, parkus. Svečias pateikė gerosios praktikos pavyzdžių, davė gerų patarimų, idėjų, kaip dar labiau patobulinti miesto kultūrines, istorines erdves, kurioms, pasak P. Grecevičiaus, trūksta labai nedaug, kad Mažeikiai taptų turistų traukos centru.

Doc. dr. G. Zabiela susirinkusiesiems papasakojo apie Lietuvos ir Mažeikių rajono piliakalnius, jų išskirtinumą. L. Gudeliūnienė pateikė puikių pavyzdžių, kaip sudominti muziejaus lankytojus ir kokį svarbų vaidmenį vaidina bendravimas diplomatiškai sprendžiant nepatogias situacijas ekskursijų metu.

Apie didikų Oginskių giminę, jos veiklą Lietuvoje ir ne tik išsamiai papasakojo V. Rutkauskas. Svečias ypač akcentavo Rietavo architektūros vertybių išsaugojimą ateities kartoms.

 Po teorinės dalies, vadovaujami žymaus Lietuvos piliakalnių tyrinėtojo G. Zabielos, dalyviai aplankė Rimolių, Sedos, Renavo ir Griežės I ir II piliakalnius.

Mokymų metu įgyta daug vertingų žinių, pasisemta neįkainojamos patirties.

Alina JONIKĖ

Algirdo Vilko nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode