Triukšmui viešumoje – nauji apribojimai

 

Pasikeitus teisės aktams, keičiamos Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklės. Naujosiose taisyklėse numatytos griežtesnės priemonės už jų nesilaikymą, taip pat norint vykdyti statybos ar remonto darbus, dėl keliamo triukšmo netinkamu laiku.   

Pasikeitė teisės aktai

     Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Nerijaus Rapšio, nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo naujas Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), kurio 48 straipsnis reglamentuoja Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimus. Šio straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad savivaldybių tarybų patvirtintų triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių nesilaikymas užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt iki trijų šimtų eurų. 4 dalyje nustatyta, kad

šio straipsnio 3 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki šešių šimtų eurų.

Taip pat nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. galioja naujos redakcijos Triukšmo valdymo įstatymas. „Čia aktualu, kad 13 straipsnyje nustatytos savivaldybių tarybų teisės ir pareigos (pvz., nustato muzikinių ir kitų masinių renginių, kuriuos organizuoja juridiniai ir fiziniai asmenys, trukmę; tvirtina triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisykles;  nustato tyliąsias viešąsias zonas)  bei savivaldybių institucijų pareigos. Pvz., esant skundui dėl keliamo triukšmo, Savivaldybių institucijos privalo reikalauti, kad triukšmo šaltinių valdytojai tikslintų ir keistų triukšmo prevencijos veiksmų planus ir juos įgyvendintų, tikslintų ir keistų triukšmo šaltinių naudojimo trukmę ir konkretų šių šaltinių veiklos pradžios ir pabaigos laiką (Triukšmo valdymo įstatymo 13 str. 3 d. 1 p.)“, – aiškino N. Rapšys.

     Nuo sausio 1 d. galioja naujos redakcijos Vyriausybės 2016 m. lapkričio 9 d. nutarimu patvirtintas Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašas, kuriame nustatytos taisyklės dėl triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus. 

 

Nustatyta nauja tvarka

Naujosiose triukšmo prevencijos Mažeikių rajono savivaldybės viešosiose vietose taisyklėse nurodytas laikas: diena – laikas nuo 7 val. iki 19 val.; vakaras – laikas nuo 19 val. iki 22 val.; naktis – laikas nuo 22 val. iki 7 val.

Jose numatyta, jog valyti, tvarkyti privačią teritoriją naudojant triukšmą keliančias priemones ūkio darbams atlikti, išvežti atliekas, pakrauti (iškrauti, perkrauti) prekes, medžiagas, produkciją ar kitus daiktus darbo dienomis gali būti vykdoma nuo 7.00 val. iki 22.00 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo 9.00 val. iki 22.00 val. Šis reikalavimas netaikomas Mažeikių rajono savivaldybės teritorijos bendrajame plane nustatytose pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijose.

Taisyklės draudžia naudoti civilines pirotechnikos priemones nustatytose tyliosiose viešosiose zonose ir arčiau kaip 30 m nuo mokyklų ir kitų ugdymo įstaigų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, daugiabučių gyvenamųjų namų, jeigu tai nesuderinta su pastatų ar patalpų valdytojais (išskyrus valstybinių švenčių dienas ir sausio 1-ąją dieną, taip pat renginius, kuriuos rengti išduotame leidime numatytas civilinių pirotechnikos priemonių naudojimas); jeigu tai trikdo viešąją rimtį, naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus valstybinių švenčių dienas, taip pat per masinius renginius, kuriuos rengti savivaldybės vykdomoji institucija yra išdavusi leidimą); tyliosiose viešosiose zonose, taip pat gyvenamųjų namų teritorijose darbo dienomis nuo 22 iki 7 val. bei poilsio ir švenčių dienomis nuo 22 iki 9 val. vykdyti ūkinę, gamybinę ar kitokią veiklą, kuri trikdytų, neigiamai veiktų žmonių sveikatą, darbą, poilsį ar miego kokybę;  teikiant paslaugas viešosiose vietose ar vykdant prekybą viešosiose vietose leisti muziką, groti muzikiniais instrumentais, skleisti garsinę reklamą, išskyrus renginius, kuriems Savivaldybės tarybos patvirtintų Renginių organizavimo taisyklių nustatyta tvarka yra išduotas leidimas organizuoti renginį; uždarose patalpose draudžiama leisti muziką, skleisti garsinę informaciją ar reklamą, jei patalpose įrengti langai ar durys yra atidaryti, o garsas tokiu būdu sklinda į išorinę aplinką; per pastatų išorėje, transporto priemonėse ar ant jų įrengtas garso kolonėles leisti muziką, skleisti garsinę reklamą. Mokyklose, neatsižvelgiant į jų steigėją, turi būti įrengtos poilsio nuo triukšmo patalpos.

Privalo informuoti

     Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo teigimu, įsigaliojus naujam Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašui, naujose taisyklėse  nustatyta tvarka, kaip elgtis gyventojams, kurie ruošiasi daryti remontą gyvenamosiose patalpose ir gyvenamojoje teritorijoje: „Asmenys, statybos darbus atliekantys gyvenamojoje teritorijoje (kitaip triukšmo šaltinių valdytojai), ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki statybos darbų pradžios privalo pateikti Mažeikių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui pranešimą, kuriame būtų pateikta triukšmo valdymo įstatyme nurodyta informacija (apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones). Visa reikalinga informacija išsamiai pateikta Mažeikių rajono savivaldybės internetiniame tinkalalpyje  mazeikiai.lt – paslaugos – viešosios ir administracinės paslaugos – 25 skyrius Viešoji tvarka ir renginiai, paslauga vadinasi ,,Triukšmo šaltinio valdytojo, planuojančio statybos, remonto, montavimo darbus gyvenamosiose vietovėse pranešimas“.

      Kaip informavo N. Rapšys, Higienos normoje „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ numatyta, kad gyvenamųjų pastatų (namų) gyvenamosiose patalpose sklindantis triukšmo lygis neturi viršyti dienos metu (nuo 7 val. iki 19 val.) 55 dBA, vakaro metu (nuo 19 val. iki 22 val.) – 50 dBA ir nakties metu (nuo 22 val. iki 7 val.) – 45 dBA.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, kad Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius 2017 m. gegužės 18 d. išleido įsakymą, kuriuo Mažeikių rajono savivaldybės teritorijoje nustatė statybos darbų ir pabaigos laiką – gyvenamosios paskirties pastatuose (patalpose) darbo dienomis ir šeštadieniais statyba leidžiama nuo 9 val. iki 19 val., – sakė skyriaus vedėjas. – Svarstant Tarybos komitetuose triukšmo prevencijos taisyklių naują redakciją,  sulaukta pasiūlymų leisti atlikti remonto darbus gyvenamuosiuose namuose dienos metu nuo 8 val. iki 18 val., todėl bus svarstoma galimybė keisti šioje dalyje minėtą direktoriaus įsakymą. Statybos ir remonto darbus daryti darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 19 val. iki 21 val., sekmadieniais ir švenčių dienomis nuo 10 val. iki 19 val. galima tik turint visų besiribojančių patalpų savininkų (gyventojų) rašytinius sutikimus.“

Reaguoja į skundus

Pasak N. Rapšio, gavę skundus dėl triukšmo, vyksta į vietą. „Neseniai Mažeikių miesto gyventojas nubaustas pagal ANK 48 str. 1 d. dėl to, kad vykdė remonto darbus savo bute ir nebuvo apie tai pranešęs Viešosios tvarkos skyriui, kaip numato teisės aktai. Taip pat dėl šio vykdomo remonto buvo gautas kaimynų skundas, kad remontas vykdomas vakare, kai gyventojai nori ilsėtis, – informavo vedėjas. – Šiuo metu Viešosios tvarkos skyriuje gauti 74 gyventojų pranešimai apie vykdomus statybos ar remonto darbus. Gavę gyventojų pranešimą, jiems pateikiame atsakymą , kuriame nurodome laiką, kada galima vykdyti statybos ir remonto darbus, rekomenduojame apie tai informuoti kaimynus iškabinant pranešimą.“

     Taip pat, pasak N. Rapšio, Viešosios tvarkos skyriuje gautas skundas dėl gamybinio triukšmo – dėl įmonėje gamybos metu garsiai veikiančio įrenginio. Šis skundas persiųstas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių skyriui, kad atliktų matavimus ir pateiktų išvadą, ar viršijami leistino garso lygio ribiniai dydžiai. Gavus išvadą, bus imtasi tolesnių priemonių, numatytų Triukšmo valdymo įstatyme.

Gautas skundas dėl laisvalaikio triukšmo. Viešosios tvarkos skyriaus specialistai apžiūrėjo objektą, dabar, vadovaujantis Triukšmo valdymo įstatymo nuostatomis, ruošiamas raštas-reikalavimas, kad įmonė tikslintų ir keistų triukšmo prevencijos veiksmų planus ir juos įgyvendintų. Nepavykus įmonei įgyvendinti prevencijos veiksmų, gali tekti reikalauti, kad įmonė tikslintų ir keistų triukšmo šaltinių naudojimo trukmę ir konkretų šių šaltinių veiklos pradžios ir pabaigos laiką.

Gali kreiptis į policiją

N. Rapšio teigimu, Triukšmo prevencijos taisyklės skirtos gamybiniam, transporto, laisvalaikio triukšmui kontroliuoti, siekiant užtikrinti gyventojų teisę į poilsį.

Dėl triukšmo, keliamo gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose ar viešajame transporte, kai asmenys šūkauja, švilpauja, garsiai rėkauja, dainuoja ar kitaip kelia triukšmą, gali būti taikoma administracinė atsakomybė pagal ANK 488 str. už viešosios rimties trikdymą. Šį straipsnį gali taikyti Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai ir policijos pareigūnai.

„Primenu, kad Viešosios tvarkos skyrius dirba kaip visa Mažeikių rajono savivaldybės administracija nuo 08.00 val. iki 17.00 val. Taigi, gyventojai dėl keliamo triukšmo, kuris trikdo jų ramybę, po 17.00 val., savaitgaliais ar švenčių dienomis gali kreiptis į policiją bendruoju pagalbos telefonu. Tai padės užfiksuoti įvykį ir tinkamai surinkti įrodymus pažeidimui nustatyti“, – informavo skyriaus vedėjas.

Gajutė ABELKIENĖ

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode