Investicijos – svarbus regiono atskirties veiksnys

 

Šiaulių rajono turizmo ir verslo informacijos centras surengė susitikimą su Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentu Žilvinu Šilėnu. Pagrindinė susitikimo tema buvo Lietuvos regionų atskirtis nuo didžiųjų miestų. Susitikime dalyvavo nemažai Šiaulių rajono verslininkų, savivaldybės vadovų ir darbuotojų, visuomenės atstovų.

Žilvinas Šilėnas trumpai pristatė savo atstovaujamą įstaigą – Lietuvos laisvosios rinkos institutą. Šio instituto pagrindiniai tikslai yra – kritikuoti ir saugoti žmones nuo prastų valdžios sprendimų, siūlyti savo geresnius sprendimų variantus, šviesti jaunimą ir visuomenę.

Savo pranešime Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas pristatė ir palygino, kaip Šiaulių regionas atrodo palyginus su Lietuva, ką reikia daryti, kad būtų geriau, kodėl žmonės dirba „šešėlyje“ ir slepia mokesčius?

Pagal 2016 metų duomenis, vidutinis atlyginimas Lietuvoje buvo 602 Eurai, tuo tarpu Šiaulių rajone tesiekė 483 Eurus. Tai rodo, kad Lietuvoje yra atskirtis tarp didžiųjų miestų ir regionų. Bet tai, anot Žilvino Šilėno, yra nepakankamai tikslu – atskirtis yra tarp tų miestų ir regionų, kur vyksta ekonominis gyvenimas ir kur jis yra numiręs. Labai svarbus veiksnys – kiek tame rajone yra investuota?

Šiaulių rajonas pagal investicijas vienam gyventojui 2016 metais atrodo neblogai, tačiau pagal užsienio investicijas yra atsiliekama nuo Lietuvos vidurkio.

Svarbus klausimas – kaip tas investicijas pritraukti?

„Pagrindinės sėkmės formulės recepto dalys yra rinkos augimo potencialas ir būvimas šalia vartotojų. Mūsų vienintelis įmanomas konkurencingas pranašumas yra – verslo sąlygos ir valdžios reguliavimas. Kai mes esame ne pati turtingiausia populiacija Europos pakraštyje, pas mus turi būti ne vidutiniškos, o geriausios sąlygos, kad čia kas nors norėtų dirbti ir investuoti,“ – įsitikinęs Žilvinas Šilėnas.

Pagal atliktus aplinkinių šalių tyrimus peršasi išvada, jog žmonės dirba „šešėlyje“, nes dirbant legaliai nuskaičiuojami dideli mokesčiai. Be to žmonės pasirenka „šešėlį“ nenorėdami prarasti socialines garantijas už šildymą, vaikų nemokamo maitinimo mokykloje ir kt.

Susitikime be kitų aktualių klausimų buvo diskutuota ir dėl mažų pensijų, pensijinių fondų veiklos.

Susitikimo pabaigoje Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Gipoldas Karklelis atsakė į susirinkimo dalyvių klausimus. Susitikime dalyvavo ir Šiaulių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Mačiulis.

Zigmas Ripinskis

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode