Parodoje – estetika ir subtilumas

Rugpjūčio 24 d. Mažeikių muziejuje atidaryta tautodailininkės Aidos Bliudzukienės paroda „40 kaštonų ir ne tik...“ 


Nenuobodi kelionė su siūlais

Būsimoji menininkė A. Bliudzukienė gimė Jovitos ir Stasio Ročių šeimoje, kurioje jau augo 10 metų brolis Vytautas. Nuo mažens būsimąją menininkę prižiūrėjo močiūtės sesuo Petronėlė Stankienė su vyru Adomu. Visi vaikai juos švelniai vadindavo „ciocelė“ ir „dėdė Adomėlis“. Parodos autorė minėjo, kad jau pati ankstyvoji vaikystė prabėgo spalvotų siūlų kamuoliukų karalystėje, ir, dar neturėdama nė septynerių metukų, jau mokėjo nerti vąšeliu. Žinoma, buvo iš ko pasimokyti, nes Aidos mama ir mezgė virbalais, ir siuvinėjo. Tolesnė patirtis, žinios ir įgūdžiai formavosi Mažeikių moksleivių namų darbščiųjų rankų būrelyje (tuomet – Pionierių namai). Neatsitiktinai, Aidai čia netgi buvo suteiktas moksleivio instruktoriaus vardas.

Verta priminti, kad Aida 1988 m. baigė Gabijos gimnaziją, studijavo Šiauliuose ir Vilniuje, o 2010 m. baigė Žemaitijos kolegiją.

2010 m. buvo surengta pirmoji gausesnė autorinė paroda, o 2012 m.  Biržuvėnų dvaro sodyboje vykusio Lietuvos liaudies dailės parodos-konkurso „Aukso vainikas“ atrankoje A. Bliudzukienė pelnė II-ąją vietą taikomosios dailės srityje.

 

Parodos atidarymas – neeilinė šventė

Pirmiausia, tai galima sakyti apie parodos autorių, kuris ilgai brandina idėją, atrenka darbus, dalyvauja ekspozicijos kūrime, apgalvoja scenarijų ir įvairias organizacines detales. Šventė taip pat yra ir muziejui, nes tą dieną susirenka nemažai menininko gerbėjų, kolegų ir artimųjų, o įstaigos darbuotojai nuoširdžiai pataria ir pristato autorių bei jų kūrinius.

Tai labai akivaizdžiai patvirtino ir Aidos surengta spalvinga kūrybinė šventė. Ją tikrai papuošė žavingu modeliu tapusi dukra Agnė (20 m.), paįvairino filmuota medžiaga, solidumo suteikė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Mažeikių grupės vadovės Jolantos Kaleckienės sveikinimas, bičiulių ir kolegų gėlės, nuoširdūs linkėjimai bei šilti apsikabinimai.

Pabaigai, atskleisime paslaptingą parodos pavadinimą. A. Bliudzukienė neria nuo 7 metų, todėl šiais metais yra keturiasdešimt metų, kaip ji kuria. Ne tik kuria, bet ir aktyviai dalyvauja visose rengiamose parodose bei draugijos veikloje.

Paroda veiks iki rugsėjo 23 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode