Taryboje – diskusijos ir svarbūs sprendimai

 

Penktadienį po atostogų susirinkusi Mažeikių rajono savivaldybės taryba svarstė 40 klausimų ir priėmė sprendimus, išklausė vieną informaciją. Diskutuota dėl naujų ugdymo įstaigų vadovų, šilumos kainų, turto perėmimo ir patalpų suteikimo, nuomos sutarties pratęsimo ir kitais klausimais.

Keisis šilumos kaina

      Mažeikių rajono savivaldybės Vietinio skyriaus vedėjas Alfonsas Žiulpa, pristatydamas sprendimą dėl UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ šilumos kainos dedamųjų nustatymo, akcentavo, jog šiuo sprendimu būtų nustatomos šilumos kainos dedamosios ketvirtiesiems bazinės kainos galiojimo metams. Pasak jo, šilumos kaina, palyginus su liepos mėnesiu, sumažėtų 6,2 proc.

     „Tai nėra galutinis sprendimas tvirtinant šitą kainą. Galutinį sprendimą priims Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija“, – sakė A. Žiulpa.

     Tarybos narys Sigitas Kaktys domėjosi, ar ši kainos skaičiavimo metodika adekvati įmonės būklei, ar subalansuoti visi kaštai, atsisakant gamtinių dujų, ar kaina negalėjo būti mažesnė. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas tikino, jog, visus parametrus įvertins ir galutinę kainą nustatys Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos specialistai. Be to, vedėjo teigimu, dujų kaina buvo per didelė ir jų panaudojimas neefektyvus, todėl šito kuro beveik atsisakyta, per 90 proc. naudojamas biokuras, o rezervas – skystas kuras.

     S. Kaktys domėjosi  ir kokia žala padaryta gyventojams, Tarybai prieš 10 m. priėmus sprendimą ir pasirašius sutartį dėl gamtinių dujų naudojimo. A. Žiulpa patikino, kad  jokios žalos nepadaryta. Naftos perdirbimo įmonė gamtinių dujų atsisakė, kitos didžiosios įmonės jų nepasijungė, „Mažeikių šilumos tinklai“ buvo didžiausias įmonės, tiekiančios gamtines dujas, klientas ir todėl buvo pasirašyta sutartis: „Ilgalaikiai įsipareigojimai pasibaigė. Įmonė mato, jog ši sutartis neefektyvi, todėl jos nenumatoma tęsti, kol nebus gauti nauji pasiūlymai ir sąlygos.“ Tą patvirtino ir bendrovės vadovas Jonas Jurkus.

     S. Kaktys suabejojo dėl to, ar nebuvo skriaudžiami gyventojai dėl didesnės kainos už šilumą naudojant dujas, tačiau meras Antanas Tenys paprašė neklaidinti gyventojų, nes atvedus gamtines dujas visi tuo džiaugėsi ir tik mažėjant vartotojų bei kylant dujų galios mokesčiui buvo priimami kitokie sprendimai, kol galų gale sutartis visiškai nutraukta.

Laikiną keičia laikinas

     Taryboje priimtas sprendimas dėl laikinai ėjusios Šerkšnėnų mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorės pareigas Gintarės Visockienės atleidimo iš užimamų pareigų. Ji prieš metus buvo skirta laikinai eiti šias pareigas, kol įvyks konkursas. Pasak Personalo administravimo skyriaus vedėjos Aleksandros Lukošaitienės, konkursas įvyko, tačiau neatsirado nė vieno pretendento, todėl, pasibaigus terminui, G. Visockienė turėjo būti atleista.

     Vietoj jos nuspręsta paskirti laikinai eiti direktorės pareigas Liną Šimkienę, kol įvyks konkursas, bet ne ilgiau kaip dvejiems metams. 

     Tarybos narei Genoveitai Gricienei kilo klausimas, kodėl vis nėra Šerkšnėnų mokyklos-daugiafunkcinio centro nuolatinio vadovo, o skiriami laikini. A. Lukošaitienės teigimu, skelbti trys konkursai, tačiau neatsirado nė vieno pretendento.

     Kita Tarybos narė Lina Rimkienė įžvelgė problemą, kad septynios švietimo įstaigos rajone yra be vadovų. Personalo administravimo skyriaus vedėja patvirtino, jog paskelbti konkursai šešių įstaigų vadovams, dar trys turi laikinus vadovus. Pasak jos, problema ta, kad neatsiranda nė vieno pretendento, galinčio užimti šias pareigas: „Žmonės važiuoja, laiko, bet egzaminų neišlaiko ir vadovauti švietimo įstaigai negali.“

     Administracijos direktorius Bronius Kryžius informavo, jog jau yra žmonių, turinčių reikiamą išsilavinimą ir išlaikiusių egzaminą, tad tikimasi sulaukti pretendentų. Laikyti egzaminą rengiasi ir L. Šimkienė.

     Atsakydamas į S. Kakčio klausimą dėl administravimo glaudinimo B. Kryžius akcentavo, jog filialų prie pagrindinės įstaigos kūrimas veda šias įstaigas į uždarymą, nes moksleiviai perviliojami į pagrindines įstaigas, o dirbtinai uždaryti mokyklas nenori. Daugiafunkcinis centras įkurtas už europines lėšas su įpareigojimu 5 metus nekeisti paskirties, todėl, norint likviduoti, reikėtų grąžinti lėšas, be to, daugiafunkcinių centrų funkcijos ten vykdomos.

Perėmė kelius

Taryboje priimtas pirmasis toks sprendimas dėl vidaus kelių, esančių bendrojo naudojimo žemėje sodininkų bendrijose, perėmimo Savivaldybės nuosavybėn. Vadovaudamasi atitinkamais teisės aktais ir atsižvelgdama į sodininkų bendrijos „Šaltinėlis“ valdybos pirmininko raštą, Taryba nusprendė perimti Savivaldybės nuosavybėn Šaltinėlio gatvės kelią bei Šaltinėlio 1-ąją gatvę, esančius sodininkų bendrijos „Šaltinėlis“ teritorijoje, nustatant įsigijimo vertę 52000 Eur.

Turės bendruomenės namus

     Tarybos sprendimu buvusio Pikelių pašto patalpos pagal panaudos sutartį perduotos asociacijai „Kuriame kartu“, kuri planuoja organizuoti edukacinę veiklą, kitus renginius. Pasak mero, Pikelių bendruomenė iki šiol neturėjo bendruomenės namų, todėl šis pastatas jiems reikalingas tolesnei veiklai vykdyti.

Pratęsė sutartį

     Sprendimo projektas dėl nuomos sutarties su UAB „Saurida“ sukėlė diskusijas. Buvo siūloma pratęsti 2011 m. pavasarį sudarytos Savivaldybės ilgalaikio materialiojo turto (dujų tiekimo vamzdynų) nuomos sutarties terminą ir patvirtinti papildomo susitarimo projektą, kuriame numatyta, jog nuomininkas įsipareigoja mokėti nuompinigius – 2,90 Eur per ketvirtį už visą nuomojamą turtą, nuomos terminas nustatomas iki bendrovės restruktūrizavimo pabaigos, bet ne ilgiau kaip iki nuosavybės teisės į išnuomotą turtą perėjimo kitam asmeniui; nuomininkui draudžiama išpirkti nuomojamą ilgalaikį materialųjį turtą. Jis gali dalyvauti privatizuojant šį turtą Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

     Pasak sprendimo projektą pristačiusios Turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojos Loretos Dimienės, Savivaldybei priklauso 8 proc. viso dujų tiekimo vamzdyno, o įmonės restruktūrizavimas numatomas 2018 m.

     Kilus klausimams dėl nuomos kainos, administracijos direktorius paaiškino, jog padidinus kainą ji būtų perkelta ant vartotojų pečių. Pasak L. Rimkienės, jeigu Savivaldybė paprašytų 500 Eur nuomos mokesčio ir jis būtų padalintas 13 tūkst. vartotojų, kaina ženkliai nepadidėtų ir išvis kainai neatsilieptų: „Įmonė turi žymiai didesnius pajėgumus negu 2 eurai ir galimybės didelės, o bankroto administratorius jums sakė netiesą, kad labai išbalansuotų įmonės veiklą.“

     Tarybos narės Laimos Nagienės nuomone, šis klausimas svarstomas pavėluotai, po restruktūrizacijos jis vėl turės būti svarstomas, o pirminė sutartis pasirašyta labai simboliškai: „Žinoma, tą sutartį reikėtų labai gerai peržiūrėti, tačiau, jei mes šiandien nepratęsiame šios sutarties, įkaitais paverčiame gyventojus, todėl kviečiu balsuoti už šitokį sprendimą. Tie 500 ar 200 eurų ženkliai mūsų biudžeto nepakeis, tuo labiau reikėtų skelbti konkursą ir panašiai. Mes netenkinome „Sauridos“ įgalioto atstovo prašymo pratęsti nuomos sutartį 10 metų.“

     16 balsavus „už“, 4 susilaikius, sprendimas pratęsti sutartį priimtas.    

Gajutė ABELKIENĖ

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode