Ukmergės kraštotyros muziejuje - A. E. Kulviečio kryždirbystės paroda

Ukmergės kraštotyros muziejuje atidaryta Kolumbijos lietuvių bendruomenės pirmininko Alekso Eugenijaus Kulviečio kryždirbystės paroda „Mūsų keliuose tesaugo“, kurioje eksponuojami 68 darbai. Kolumbijoje iš įvairios šio tropikų krašto medienos pagaminti kryželiai – tikri meno kūriniai, „medienos juvelyrikos“ pavyzdžiai. Jie yra neaukšti – apie 40 cm aukščio ir turintys proporcijas, atitinkančias aukštaičių tradicinius kryžius, stogastulpius ir koplytstulpius.

„Atvažiavau čia pasidalinti su jumis tuo, kas mane iš mano gimtinės Kolumbijos atvedė į Lietuvą. Tai – kryžiai, stogastulpiai ir koplytstulpiai. Juos darė ir mano senelis Eugenijus Kulvietis, kuris gyveno ir kūrė čia, Ukmergėje, tačiau karo negandų buvo nublokštas į tolimąją Kolumbiją.

Iš Lietuvos į Kolumbiją jis atsivežė didžiausią savo turtą – meilę Lietuvai ir gyvą tradiciją, galbūt, svetimą tai šaliai, tačiau dėl krikščioniško simbolio priimamą ir pripažįstamą. Kažkokiu mistiniu būdu šita tradicija persidavė man. Manau, kad ką aš jaučiu darydamas kryžių, jautė ir jis – mano senelis. Tai yra būti arčiau to, ką mylim ir kuo tikime, sujungti praeitį su dabartimi.

Kryžius nėra man tik religijos išraiška, jis – sinkretizmo simbolis ir Lietuvos tautinis identitetas. Darydamas kryždirbystės darbus niekada negalvoju apie liaudies meną, apie jo reikalavimus ir parametrus. Man niekada nebuvo svarbus kryžiaus dydis, svarbiausia – turėti savo Lietuvą: kieme prie durų, sode, ant palangės ar stalo. Vienų detalių vaizdiniai paimti iš senelio eskizų ir kelių išlikusių tėvų namuose, Kolumbijoje, pavyzdžių, kitų – sugalvoti mano paties

Tik atvažiavęs gyventi į Lietuvą supratau, kad mano darbai čia nėra visiškai tradiciniai, kad ta tradicija kilo iš Lietuvos išeivijos ilgesio ir noro turėti minimalistinį Lietuvos peizažą. Mano kryžiai nėra maketai, jie buvo kuriami būtent tokie, kokie yra, nesiekiant nei sumažinti, nei perkopijuoti, nes kiekvienas iš jų turi savo istoriją, savo mintį, savo ikonografinę reikšmę“,- į susirinkusius kreipėsi A. E. Kulvietis.

Įspūdinga gausybės kryžių vienoje vietoje paroda jau apkeliavo daugelį šalies vietų. Ukmergės kraštotyros muziejuje veiks daugiau nei mėnesį – iki lapkričio 1 dienos. Vėliau parodos eksponatai keliaus į lietuvių bendruomenes užsienyje.

Parodos atidaryme dalyvavo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, rajono tautodailininkai Rimantas ir Stanislovas Zinkevičiai, Seimo Etninės kultūros globos tarybos pirmininkas Virginijus Jocys ir kt.

Ukmergės rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode