Mažeikiuose daugėja turistų

Mažeikiai – pramoninis miestas, kurio „vizitinė kortelė“ – naftos gamykla. Nors toks stereotipinis įvaizdis dar gajus, tačiau visgi neatspindi tikrovės. Iš tiesų, miestas sparčiai gražėja ir tampa vis patrauklesnis ne tik gyventojams, bet ir turistams. Mažeikius puošia kultūriniai, istoriniai paveldo objektai bei atnaujintos miesto erdvės. „Į Mažeikius atvyksta turistai, kurie ieško kažko nepaprasto, dar neatrasto“, – sakė Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jolanta Gintalienė.

Padaugėjo 70 procentų

Gražėjantis miestas vis dažniau atsiduria turistų akiratyje. Direktorė džiaugėsi, kad norinčių pažinti miestą daugėja – nuo 2014 iki 2016 metų turistų skaičius Mažeikiuose padidėjo apie 70 procentų. Tokiam sparčiam turistų gausėjimui įtakos turėjo ir naujų traukos objektų atsiradimas. Per metus į Turizmo ir verslo informacijos centrą kreipiasi maždaug apie 1000 turistų. Norint sužinoti tikslesnį atvykstančių turistų skaičių, pasak direktorės, svarbu atsižvelgti ir į muziejuose parduodamų bilietų kiekį. Per metus jų parduodama apie 3000, taigi galima sakyti, kad Mažeikių kraštą aplanko apie 3000–4000 turistų.

Išgyvenimo žygiai

Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras ne tik suteikia informaciją turistams, bet ir organizuoja keliones. Per šiuos metus jau surengtos keturios kelionės turistų grupėms iš Panevėžio, Trakų, Šiaulių ir Klaipėdos. Centro atstovai, atsižvelgdami į turistų poreikius, norus, sudaro kelionės maršrutus, o jeigu žmonės pageidauja – juos lydi. Nors šiuo metu vyrauja pažintinės kelionės, tačiau direktorė atskleidė, kad gvildenama sveikatingumo maršruto idėja. Jį sudarytų kelionė į J. Balvočiūtės žolelių ūkį, sveikatinimosi procedūros „Gelmėse“.

Norintiems pabėgti nuo miesto šurmulio ir neįprastai praleisti laiką Turizmo ir verslo informacijos centras taip pat turi ką pasiūlyti. Centras kartu su Lauko biuru organizuoja išgyvenimo žygius. Jų metu žmonės gali pasisemti naujų potyrių keliaudami po Mažeikių miškus ir pelkes. J. Gintalienė atskleidė, kad nuo kitų metų mokykloms bus pasiūlyti komandos formavimo žygiai. Jie padės mokiniams socializuotis, geriau pažinti vienas kitą ir taip pat pakeliauti po Mažeikių kraštą.

Atvyksta iš įvairių šalių

Mažeikių kraštą lanko darbo reikalais atvykę žmonės. Pasak centro direktorės, lenkai, vilniečiai, dirbantys naftos gamykloje, neapsiriboja vien darbu, jie domisi miestu, nori jį pažinti ir apžiūrėti lankytinas vietas.

Mažeikiai turi ne tik „darbinių“ turistų, taip pat atvyksta žmonių grupės, pavyzdžiui, mokytojai, kurie domisi rašytojais, kitais iškiliais Lietuvos žmonėmis. Tokioms grupėms Turizmo ir verslo informacijos centras turi ką pasiūlyti, mat šviesuolių, kilusių iš mūsų krašto ir čia gyvenusių, gausu: Šatrijos Ragana, viekšniškiai broliai Biržiškos, poetas Antanas Vienažindys, knygnešys Ercupas. Mažeikius pažinti nori ne tik lietuviai, kaimyninių šalių, bet ir tolimesnių valstybių atstovai: britai, vokiečiai, švedai, norvegai, ispanai, tačiau pastebimas rusų turistų srauto sumažėjimas.

Dvarų gausa

Miestas dvarų apsupty – taip vaizdžiai galima pristatyti Mažeikius. Pasak J. Gintalienės, mūsų rajonas unikalus, nes jame yra net trys restauruoti dvarai – Dautarų, Renavo ir Pavirvytės. Šie dvarai unikalūs ir saviti – Dautarų dvaras įrengtas XX a. pradžios dvarininkų gyvenimo stiliumi, Renavo – atspindi XIX a. pabaigos stilių, o Pavirvytės – lietuvių inteligentų buities pavyzdys. Būtent pastarasis dvaras išskirtinis ir tuo, jog iš jo kildinamos pirmosios Ventos krašto bibliotekos ištakos.

Mažeikių rajoną garsina ne tik dvarai, bet ir unikalus Pievėnų Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčioje išlikęs vienintelis Europoje paprotys – teatralizuotas velyknakčio budėjimas per Šv. Velykas, kurį siūloma pamatyti ir į Mažeikius atvykusiems turistams. Sedos miestelyje vykstanti Jurginų šventė, pasak J. Gintalienės, taip pat garsina Mažeikius kraštą ir nuskamba per visą Lietuvą, kasmet pritraukdama vis daugiau žmonių.

Garsina kraštą

Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro atstovai aktyviai siekia didinti turistų skaičių. „Mes turime, ką parodyti, todėl turime dirbti, kad Mažeikius atrastų“, – sakė J. Gintalienė. Dalyvaudami įvairiuose projektuose bei parodose, pavyzdžiui, tarptautinėje turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ pristato ir garsina mūsų kraštą. Siekiant pritraukti vis daugiau turistų organizuojami infoturai. Rugpjūčio mėnesį infoturas surengtas Latvijos Kuržemės ir Vidžemės turizmo centrų, kelionių organizatoriams ir žiniasklaidos atstovams. Direktorė džiaugėsi, kad jis jau atnešė naudos – po šio turo į Mažeikius jau atvyko turistų grupė iš Latvijos. J. Gintalienė tikisi, kad tokius infoturus, laikui bėgant, pavyks rengti ir dažniau, nes jie padėtų pritraukti vis daugiau turistų į Mažeikių kraštą.

Kristina KONČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode