Sunkiausiems ligoniams – paslaugos į namus

Kalbą apie pagalbą sunkią negalią turintiems asmenims, ko gero, reikėtų pradėti nuo to, kad jau senokai pirminės sveikatos priežiūros įstaigos ją turi teikti. Deja, kaip pasakoja dabartinė Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Liudmila Braškienė, jų teikimas anksčiau buvo apribotas iki minimumo. Atskirais atvejais slaugytoja nuvažiuodavo paimti kraujo tyrimams ir tuo viskas užsibaigdavo. Nebuvo suplanuoti maršrutai, nebuvo darbuotojams skirtos užduotys. Rajono žmonės, turintys negalią buvo paliekami be reikalingų paslaugų, akcentuojant artimųjų atsakomybę.

Atsakymas, kodėl, buvo vienintelis „Įstaigai tai per brangu“. O pasirodo, vengimas atlikti tai, kas privalu, nulemdavo tai, kad slaugos paslaugoms namuose lėšos būdavo neišnaudojamos, jų mūsų rajono įstaiga tiesiog iš ligonių kasų nepasiimdavo.

Taigi, kaip keičiasi politika? Kas naujo šioje srityje?

Liudmilos Braškienės teigimu, Pirminės sveikatos priežiūros centras jau praeitą savaitę pradėjo teikti paslaugas namuose neįgaliesiems. Slaugytojas pagal gydytojo nukreipimą kartą per mėnesį aplankys ir suteiks reikiamas paslaugas. Kartą per metus neįgalųjį aplankys slaugytojas kartu su gydytoju. Pirmasis sudarytas maršrutas – Zibalų seniūnijoje. Šią savaitę planuojama aplankyti visus Gelvonų, Musninkų ir Čiobiškio pacientus.

„Tai darbo pradžia. Sudarėme preliminarius maršrutus, skyrėme užduotis darbuotojams. Apvažiuodami kiekvieną ligonį, kalbamės su žmonėmis, analizuojame, kaip paslaugas teikti kuo įmanoma efektyviau, fiksuojame problemas. Galutinis tikslas – nustatyta mobiliųjų paslaugų teikimo tvarka, palanki pirmiausia rajono žmonėms, priimtina darbuotojams. Tikimės, kad jau po mėnesio turėsime parengę detalų planą, apie kurį būtinai informuosime gyventojus.“

Susitikusi su Pirminės sveikatos centro slaugytojomis, Savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė akcentavo, kad važinėjant ir bendraujant su žmonėmis, būtina įsiklausyti ir išsiaiškinti, kokių paslaugų žmonėms reikia. Su įstaigos direktore Liudmila Braškiene suderinta, kad artimiausiu metu per visas rajono seniūnijas kartu su slaugytoju važiuos gydytojas. Tam, kad žmonėms galėtų išrašyti receptus, paskirti nukreipimus konsultacijoms ar procedūroms.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad minėtos mobiliosios paslaugos teikiamos tik prisirašiusiems prie VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro pacientams pagal SP1 ir SP2 formas bei turintiems gydytojo nukreipimą.

Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė, Širvintų rajono savivaldybės Viešųjų ryšių vyriausioji specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode